Google Panda: Το SEO άλλαξε, μάθε τι και πως;

Κάθε τρεις και λίγο οι μηχανές αναζήτησης ενημερώνουν τους αλγόριθμους τους με αποτέλεσμα όλοι όσοι έχουν ιστοσελίδες να αναγκάζονται να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να κρατηθούν στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης. Μερικές ενημερώσεις είναι αρκετά σημαντικές, μία από αυτές είναι το Panda, τι ακριβώς όμως είναι; και πως μπορεί να επηρεάσει την προώθηση της ιστοσελίδας σας στο Google;

Το Panda όμως δεν είναι μια ακόμα συνηθισμένη αλγοριθμική ενημέρωση, όπως οι περισσότερες ενημερώσεις. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινα κριτήρια.


Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώσατε την ιστοσελίδα σας; Επικοινωνία
Ποια όμως είναι τα ανθρώπινα κριτήρια που αναφέρω; είναι τα λεγόμενα "reviews", έτσι όταν κάποιο "σχέδιο επανεξέτασης" ο λεγόμενος σχολιασμός δηλαδή, παρατηρηθεί σε κάποια ιστοσελίδα τα bots του Google πηγαίνουν και εφαρμόζουν την εργασία τους, προφανώς με ανθρώπινα κριτήρια.

Εδώ όμως για να μην υπάρξει παρεξήγηση η λάθος κατανόηση των όσων γράφω οφείλω να πω ότι οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν διαθέτουν "χώρο επανεξέτασης"-reviews, και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκτήσουν η ότι θα "τιμωρηθούν" από το Google επειδή δεν έχουν.

Ο λόγος λοιπόν που το Panda χρησιμοποιεί "ανθρώπινα κριτήρια" είναι γιατί το Google θέλει να καθαρίσει τα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης από τις "άχρηστες" ιστοσελίδες που προσφέρουν spam περιεχόμενο η άχρηστο, επομένως το γενικό συμπέρασμα είναι: Αν είχατε βελτιστοποιήσει την ιστοσελίδα σας με μοναδικό κριτήριο τα bots του Google τότε δυστυχώς χάσατε για πάντα από το Panda!

Τι θα πρέπει να προσέξετε και να ελέγξετε στην ιστοσελίδα σας;
  • Όχι πολλαπλές σελίδες με την ίδια λέξη κλειδί αν όμως υπάρχουν απλά θα πρέπει να τις κατεβάσετε η να αλλάξετε όλο τους το περιεχόμενο.
  • Όχι διπλότυπα Backlink Anchor συνδέσμους η κείμενα από ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας, όπως διάφορα article directories η ιστοσελίδες διαφορετικού περιεχομένου. Εδώ βέβαια θα πείτε ότι τα backlink είναι απαραίτητα, συμφωνώ μαζί σας, τι καλό όμως θα έκανε στο blog μου ένας σύνδεσμος από μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο εστιατορίου; και πιο συγκεκριμένα αν αυτός ο σύνδεσμος περιείχε την βασική λέξη κλειδί μου; σας μοιάζει φυσικό; φυσικά όχι και την ίδια γνώμη έχει και το Google μετά την ενημέρωση του Panda. Επίσης αποφύγετε τα πολλά backlinks από ίδιες ιστοσελίδες, για παράδειγμα είστε μέλος σε ένα φόρουμ και κάθε φορά που γράφετε στέλνετε και ένα link στην ιστοσελίδα σας, αν υποθέσουμε ότι το έχετε κάνει εκατοντάδες η χιλιάδες φορές το Google θα το μετρήσει ως ένα, αν όμως χτίζετε με αυτό τον τρόπο τα backlinks σας φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε την ίδια ιστοσελίδα συνέχεια και εκτός αυτού σε κάθε link προς την ιστοσελίδα σας χρησιμοποιείστε "παραλλαγές" των λέξεων κλειδιών σας.
  • Όχι σελίδες με 1-2 γραμμές περιεχόμενο, είτε προσθέστε περιεχόμενο, είτε αφαιρέστε την σελίδα.
  • Στο Panda αρέσει καινούργιο περιεχόμενο.
  • Προσοχή σε ότι αφορά τα affiliate links και τις διαφημίσεις στην ιστοσελίδα σας, υπερβολικό φόρτωμα θα σας δημιουργήσει προβλήματα.
  • Μακριά από "αυτοματοποιημένο περιεχόμενο" καθώς είναι σίγουρο ότι θα υποστείτε τις συνέπειες.
  • Αποφυγή διπλότυπου περιεχόμενου από το template που χρησιμοποιείτε, τι σημαίνει;για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείτε τα ίδια blocks-modules με τα ίδια κείμενα και εικόνες σε κάθε σελίδα; αν ναι, τότε ελέγξτε τις σελίδες σας και κρατήστε μόνο τα πιο σημαντικά από αυτά.
  • Πάρα πολλοί εξερχόμενοι σύνδεσμοι-links από την ιστοσελίδα σας δεν είναι καλό να έχετε, και πιο συγκεκριμένα είναι ακόμη χειρότερα εαν αυτά τα links περιέχουν λέξεις κλειδιά. Επομένως αν στο blog σας η την ιστοσελίδα σας έχετε φόρμα σχολιασμού για τους χρήστες, φροντίστε να έχετε ενεργοποιημένο τον μηχανισμό επιθεώρησης σχολίων, δηλαδή μην αφήνετε τα σχόλια ελεύθερα, έτσι θα μπορείτε καλύτερα να το ελέγξετε.
  • Κακή εσωτερική δομή, τι εννοώ; ότι η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι εύκολη στην πλοήγηση τόσο από τα bots του Google όσο και από τους ανθρώπους, και τώρα με το Panda αυτό αποκτά ακόμα περισσότερο βάρος. Αν λοιπόν θέλετε να βρεθείτε στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης θα πρέπει να καθαρίσετε την ιστοσελίδα σας και να την κάνετε Panda Compliant-Δηλαδή συμβατή.
Αγαπητέ φίλε-φίλη, σε ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο μου, αν νομίζεις ότι είναι ενημερωτικό και χρήσιμο θα σε παρακαλούσα να το μοιραστείς με τους φίλους σου χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδίδοντας όποιο άρθρο νομίζεις ότι είναι χρήσιμο, βοηθάς εμένα να συνεχίσω την συγγραφή παρόμοιων μελλοντικών άρθρων διότι νιώθω ότι επιβραβεύεις την προσπάθεια μου και επίσης μπορεί να βοηθήσεις κάποιον φίλο η άγνωστο που μπορεί το συγκεκριμένο άρθρο να του φανεί χρήσιμο.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σχόλια